Agressie aan de balie steeds groter probleem bij huisartsenpraktijk.

Een huisarts in Loosdrecht raakte onlangs zwaargewond door een aanval van een agressieve patiënt. Afschuwelijk natuurlijk als dit gebeurt: een gewelddadige actie tijdens de uitoefening van je vak. Hoe kunnen huisartsenpraktijken omgaan met agressie in de praktijk en vooral: hoe kun je dit zoveel mogelijk voorkomen? Daar zijn specifieke trainingen voor.

Paulus Lips, huisarts, spreekt hierover in een radio-interview met NPO 1. Lips is voorzitter van het Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Hij geeft aan dat agressie en geweld vaker voorkomt in de huisartsenzorg. “Uit onderzoek blijkt dat de helft van de huisartsenpraktijken het afgelopen jaar te maken heeft gehad met agressie en geweld. Het gaat dan om alle vormen, variërend van intimidatie en schelden tot aan fysiek geweld.” Lips heeft zelf wel eens te maken met boze patiënten, die met verbaal geweld hun zin willen krijgen. ‘In mijn praktijk in de binnenstad van Amsterdam komen ook verslaafden. Zij willen bepaalde medicijnen en die schrijven wij niet zomaar voor. Dan kan zo’n incident gebeuren.’

Impact
Lips: ‘Ze zeggen weleens dat schelden geen pijn doet, maar het kan intimiderend overkomen op de huisarts, doktersassistenten en praktijkondersteuners.’ Volgens Lips heeft agressie in een huisartsenpraktijk behoorlijke impact. ‘Huisartsenzorg is menselijke zorg. Je kent de meeste mensen die bij je in de praktijk komen. Als dit dan gebeurt in je praktijk, is dat heel schokkend’, vindt Lips.

Agressie aan de balie
Het is opvallend dat in Loosdrecht een huisarts slachtoffer is geworden. De agressie richt zich namelijk meestal tot doktersassistenten aan de balie. ‘We hebben in onze praktijk de afspraak dat bij een incident de huisartsen uit hun spreekkamers komen en zich bij de assistenten voegen, zodat zij er niet alleen voor staan. En als het nodig is, schakelen we de politie in. Dat was afgelopen jaar een keer het geval.”

Veilig werken in de huisartsenzorg
Huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners kunnen bij SSFH trainingen volgen over de de-escalerende maatregelen om geweld en agressie in de kiem te smoren. Maar ook hoe je ermee omgaat als een incident heeft plaatsgevonden. ‘Agressie levert vaak stress op en minder plezier in het werk. Daar moet je het als team met elkaar over hebben, je moet elkaar opvangen. Daar gaat het aanbod van de SSFH ook over’, aldus Lips.

Meer informatie
Wil je meer weten over wat je kunt doen om agressie te voorkomen of hoe je collega’s kunt helpen na een agressie-incident? Bekijk hier onze oplossing!

 SSFH besteedt er uitgebreid aandacht aan op de website.

Luister het hele interview met NPO 1